Kuva: Tennis World

Ruotsin supertähti Robin Söderling finaalissa Talin miesten ammattilaisturnauksessa vuonna 2003

Julkaistu 10.11.2022 kategoriassa Yleinen
JaaFacebook logoTweet in Twitter

Ennen tämän vuoden HPP Openin alkua viemme lukijoita aikamatkalle kilpailun pitkään historiaan eri pelaaja-artikkelien kautta. Viikoittain julkaisemme artikkeleita Talissa esiintyneistä pelaajista. Lue lisää täältä.

Tervetuloa luomaan muistoja tänäkin vuonna; nyt Talissa on luvassa miesten ATP Challenger – ja naisten ITF-turnaus.

LIPUNMYYNTI

Kaikkien ennakkoon lipun ostaneiden kesken arvotaan: 1) yksityistunti Jarkko Niemisen kanssa, 2) 2kpl Story-ravintolalahjakorttia, 3) vapaavalintainen Wilsonin tennismaila Pro Shopista ja 4) VIP-lippuja HPP Openin finaalipäivään.

Söderlingin lumoa ja kovuutta Talissa

Joitakin vuosikymmeniä sitten Ruotsi oli suuri huipputenniksen maa. Ruotsi työnsi tennispelaajia, erityisesti miehiä, jatkuvasti korkeisiin listasijoituksiin miesten ATP-listalla. Huippupelaajien rintamalle naapurimaastamme ei näkynyt loppua. Kun edellinen sukupolvi päätti oman huippu-uransa, aina löytyi uusi sukupolvi supertähtiä paikkaamaan entisten huippupelaajien jättämä tyhjiö aivan ylimmällä huipulla.

Vuonna 2003 nuori 19-vuotias Robin Söderling kuului tähän tulevien supertähtien joukkoon, jonka tuli loistaa tulevaisuudessa pitäen Ruotsi edelleen maailmantenniksen huippumaana.

Vasta 17-vuotiaana juniorina, vuonna 2001, Robin voitti saman junioreiden maailmanmestaruuskilpailun, Orange Bowlin, minkä mm. Suomen superlupaus, Otto Virtanen, voitti muutama vuosi sitten. Söderling voitti tuon turnauksen häviämättä erääkään.

Menestys juniorina kasasi Söderlingia kohtaan entistä kovempia odotuksia ja näkyi Robinin junioreiden ITF-rankingissa. Parhaimmillaan Söderling löytyikin sijalta kaksi poikien kaksinpelissä vuonna 2002. Nelinpelissä Robinin paras ITF-sijoitus oli 11.

Söderling täyttikin kaikki hänelle asetetut kovat menestymisvaatimukset ja nousi parhaimmillaan ATP-listalla miesten kaksinpelissä sijalle neljä vuonna 2010.  Nelinpelissä Robinin parhaaksi listasijoitukseksi jäi sija 109 vuodelta 2009.

Robin menestyi miesten Grand Slam -turnauksissa kaksinpelissä erinomaisesti. Yhtään Grand Slam -turnausvoittoa hän ei onnistunut saavuttamaan, mutta kaksi finaalipaikkaa Ranskan avoimissa on huippusuoritus. Söderling pelasi itsensä Ranskan avointen kaksinpelin finaaliin vuosina 2009 ja 2010. Wimbledonissa ja Yhdysvaltain avoimissa Robinin parhaiksi saavutuksiksi jäivät puolivälieräpaikat. Wimbledonissa tämä tapahtui vuonna 2010 ja Yhdysvaltain avoimissa vuosina 2009 ja 2010. Australian avoimissa Söderling pelasi itsensä parhaimmillaan kaksinpelin neljännelle kierrokselle vuonna 2011.

Urallaan Söderling voitti yhteensä 10 ATP-tason kaksinpeliturnausta ja yhteensä yhden ATP-tason nelinpeliturnauksen.

Ollessaan vasta 19-vuotias, vuonna 2003, Robin kilpaili Suomessa Talin Tenniskeskuksessa järjestetyssä miesten ammattilaisturnauksessa. Hän menestyi mainiosti ja eteni aina kaksinpelin loppuotteluun asti. Finaalissa Italian Davide Sanguinetti oli kuitenkin vielä liian kova vastus nuorelle ruotsalaiselle. Finaali päättyikin suoraan tiukassa kahdessa erässä kokeneen italialaisen voittoon. Söderling pelasi samassa turnauksessa myös nelinpeliä yhdessä maamiehensä Robert Lindstedtin kanssa. Heille ei löytynyt tässä turnauksessa voittajaa, vaan he korjasivat koko nelinpeliturnauksen omaan nimeensä voittaen loppuottelun kolmessa erässä.

Robin Söderling päätti pitkän ja menestyksekkään peliuransa vuonna 2015, ollessaan tuolloin 31-vuotias.

Peliuransa jälkeen Robin on valmentanut mm. Ruotsin nykyistä supertähteä, nuorta Elias Ymeria, ja toiminut viime vuonna Ruotsin Davis Cup -kapteenina. Lisäksi hän on työskennellyt oman tuotemerkkinsä parissa.

Kommentointi tähän uutiseen on suljettu