Tomic Tali Openiin?

Julkaistu 10.10.2019 kategoriassa Tali Open 2019, Yleinen
JaaFacebook logoTweet in Twitter

Kaksi pitkänhuiskeaa miestä antaa pallolle kovaa kyytiä Talissa. Heistä nuorempi vastaa napakasti, hieman vanhempi ratkaisee pisteen briljantilla sijoituksella. Valmentaja antaa kommentin ja laittaa uuden pallon liikkeelle. Kentän kulmassa treeniä seuraa tutunnäköinen mies.
Nuorempi pelaaja on HVS:n Aleksi Löfman, valmentaja Pasi Virtanen, treenin seuraaja Joakim Berner ja se hieman vanhempi pelaaja Bernard Tomic.

Australialaispelaaja Tomic, 26, on ollut Helsingissä treenaamassa viisi päivää ja lähdössä Stockholm Open -turnaukseen Ruotsiin.
”Tarvitsin hyvää treeniä käsivamman jälkeen, ja Helsinki on sopivasti Tukholman lähellä”, kertoi Bernard Tomic.
Stefan Berner, ”Kimmen” Bernerin poika, on Tomicin hyvä ystävä ja Bernereiden kautta treenipaikka valikoitui Taliksi.
”Ihan huikean hieno keskus”, kehui Tomic. ”Suomalaisnuorten kanssa on ollut hyvä treenata, he ovat taitavia poikia. Jos yhtään voin auttaa heitä pelaamalla heidän kanssaan, olen tyytyväinen.”

Jo yksitoista vuotta Tourilla

Bernard Tomic on yksi takavuosien huikeista junioripelaajista. Hän voitti sekä Australian avointen että US Openin poikien kaksinpelin. Ensimmäisen miljoonadollariaan hän tienasi 18-vuotiaana ja eteni puolivälieriin Wimbledonissa. Hänen taitonsa ja lahjansa tulivat tennismaailmassa tutuiksi, hän sai turnausmenestystä ja dollareita roppakaupalla, mutta samalla hänen käytöksensä kentällä ja sen ulkopuolella herätti sekä huomiota että pahennusta. Oli juhlimisia ja kaahailua urheiluautolla, kentällä mailan paiskomisia ja muuta vähemmän sopivaa.
”Nyt vanhempana teen asiat toisin ja myös arvostan eri asioita kuin silloin, mutta siinä iässä sitä teki tyhmyyksiä. Jokaista liikettäni seurattiin Australian mediassa ja kaikki nousi otsikoihin.”
Pallotaituri nousi ATP-rankingissä sijalle 17 vuoden 2016 tammikuussa. Nyt ranking on pudonnut sijalle 184.
”Olin vielä syyskuun alussa sijalla 84 ja pääsin Stockholm Openin pääsarjaan. Sen jälkeen nivelside vasemmassa kädessä tulehtui enkä päässyt puolustamaan edellisen vuoden pistepotteja. Nyt pystyn jälleen lyömään myös rystyä.”
”Olen valmis tekemään kovasti töitä voidakseni pelata tourilla vielä muutaman, ehkä kahdeksan vuotta. Sitten olisin 35-vuotias ja siihen voisi uransa päättää.”

Matkustaminen on pahinta

Bernard Tomicilla on kodit Australiassa, Miamissa, USAssa ja Monte Carlossa.
”Ei sitä juniorina tajunnut, miten tajuttoman paljon tennisammattilainen joutuu matkustamaan. Vuoden aikana on lennettävä monta kertaa mantereelta toiselle.  Se on tässä työssä todella huono puoli.”
Tennispelaajan ympärillä on yleensä iso tiimi ihmisiä, laji- ja fysiikkavalmentajia, fysioterapeutteja, hierojia, managereita.
”Niin paljon kuin heistä on apua, on henkisesti aika rankkaa olla siinä kaiken huomion keskipisteenä. Mutta en valita”, hymähti Tomic.
Parin viime vuoden aikana hän on ollut yksin, ilman apujoukkoja.
”Tennis on muuttunut todella paljon niistä ajoista, kun aloitin ammattilaisena. Nykyiset ykkösjuniorit ovat valmiimpia ja parempia kuin oman aikani juniorit. Menestyksen eteen pitää tehdä entistä enemmän töitä. Minullakin on parannettavaa.”

Tali Open on mahdollisuus

Bernard Tomicin suunnitelmissa on menestyä ensi viikolla Stockholm Openissa ja saada kasaan pistepotti, joka nostaisi ATP-rankingia.
”Jos en siihen pysty, pisteitä pitää hakea ATP Challengereistä ja silloin olisin hyvinkin tulossa Tali Openiin marraskuussa. Viihdyn Helsingissä hyvin, vaikka onhan täällä aika kylmä”, totesi sympaattinen Bernard Tomic.
Mitä siis toivottaa hänelle, hyvää vai huonoa menestystä Tukholmassa?
Teksti ja kuva: Riitta Närhi

Kommentointi tähän uutiseen on suljettu