Suomen kaikkien aikojen naistennispelaajalle, Emma Laineelle, hyviä päänahkoja Talissa

Julkaistu 5.10.2022 kategoriassa HPP Open 2022
JaaFacebook logoTweet in Twitter

Ennen tämän vuoden HPP Openin alkua viemme lukijoita aikamatkalle kilpailun pitkään historiaan eri pelaaja-artikkelien kautta. Viikoittain julkaisemme artikkeleita Talissa esiintyneistä pelaajista. Lue lisää täältä.

Tervetuloa luomaan muistoja tänäkin vuonna; nyt Talissa on luvassa miesten ATP Challenger – ja naisten ITF-turnaus.

LIPUNMYYNTI

Kaikkien ennakkoon lipun ostaneiden kesken arvotaan: 1) yksityistunti Jarkko Niemisen kanssa, 2) 2kpl Story-ravintolalahjakorttia, 3) vapaavalintainen Wilsonin tennismaila Pro Shopista ja 4) VIP-lippuja HPP Openin finaalipäivään.

Tuttu näky Talissa

Suomen naisten tennismaajoukkueen nykyinen kapteeni ja entinen Suomen kaikkien aikojen naistennispelaaja, Emma Laine, on peliuransa aikana useasti osallistunut Talin Tenniskeskuksessa järjestettyihin naisten turnauksiin.

Ja menestystä Emmalle on myös näistä kisoista kertynyt niin kaksin- kuin nelinpelistäkin.

Kaksinpelissä paras Emman tulos on loppuottelupaikka vuodelta 2010, turnauksen ollessa kokoa 25 000 dollaria. Loppuottelun vei tuolloin nimeensä Ukrainan Julia Beyegelzimer suoraan kahdessa erässä tiukan ensimmäisen erän jälkeen. Matkalla finaaliin Emma ehti kuitenkin kerätä useita hyviä päänahkoja. Emma kukisti turnauksessa mm. Hollannin Kiki Bertensin, joka parhaimmillaan on ollut WTA-listalla sijalla neljä kaksinpelissä vuonna 2019 ja nelinpelissä sijalla 16, vuonna 2018. Bertens on menestynyt myös Grand Slameissa, edeten aina välieriin asti, vuoden 2016 Ranskan avointen naisten kaksinpelissä. Toinen mielenkiintoinen päänahka Emmalla oli tässä turnauksessa Ranskan Kristina Mladenovic. Myös Mladenovic, Bertensin tavoin, on noussut Tali tennisturnauksen jälkeen korkealle maailmanlistoilla. Hänen paras sijoitus WTA-listalla on vuodelta 2017, sija 10, kaksinpelissä. Nelinpelissä hän on ollut niinkin korkealla kuin sijalla yksi, vuonna 2019. Mladenovic on menestynyt erityisesti nelinpelissä vielä kaksinpeliuraansakin paremmin, ja voittanut mm. Australian avoimet (2018, 2020) ja Ranskan avoimet (2016, 2019, 2020, 2022), sekä pelannut loppuotteluissa Wimbledonissa (2014) ja US Openissa (2016, 2018).

Nelinpelissä Emman paras tulos Talin Tenniskeskuksen naisten ammattilaisturnauksessa on turnausvoitto. Emma voitti turnauksen nelinpelin vuosina 2008 ja 2009. Turnaus oli tuolloin 25 000 dollarin arvoinen. Vielä vuonna 2017 Laine osallistui turnauksen nelinpeliin mukaan ja pelasi yhdessä Tanskan Karen Barritzan kanssa, yltäen hienosti loppuotteluun asti. Loppuottelussa vastus kuitenkin osoittautui sillä kertaa liian kovaksi, joten muistona tuosta turnauksesta oli hieno kakkossija. Turnaus oli tuolloin 15 000 dollarin arvoinen.

Turnaus on vaihdellut aina 10 000 dollarin koosta, 15 000 dollarin ja aina 25 000 dollarin turnausarvoon asti vuosien aikana. Tänä vuonna turnaus pelataan jälleen 25 000 dollarin suuruisena.

Pienikokoinen ja urheilullinen Laine oli lupaus jo juniorina. Emma kiersikin ympäri maailmaa tennisoppien ja kilpailujen perässä yhdessä tennistä pelaavan isosiskonsa, Essin, kanssa, jo varhaisesta nuoruudesta lähtien. Parhaimpina Emman junioriuran saavutuksina voidaan pitää selviytymistä Australian avointen alle 18-vuotiaiden tyttöjen Grand Slamin välieriin vuonna 2003. Emman paras ranking-sijoitus alle 18-vuotiaissa junioreissa on kaksinpelissä sija neljä ja nelinpelissä sija kaksi. Sijat ovat vuodelta 2003.

Laine lopetti peliuransa maajoukkuepaidassa Talissa 2019

Ennen siirtymistä aikuisten WTA-kiertueelle, Emma teki mahtavan huipulle johtavan nousun pienemmissä naisten ammattilaiskisoissa. Laine ehtikin voittaa pitkällä peliurallaan yhteensä 11 kaksinpeli- ja 42 nelinpeliturnausta ITF-tasolla.

Parhaimmillaan Laine on ollut kaksinpelirankingissa WTA-listalla sijalla 50 vuonna 2006, ohittaen niukasti aiemmin Suomen kovinta ammattilaisrankingia pitäneen Nanne Saarelaisen (os. Dahlmanin). Saarelaisen hallussaan pitämä ranking-ennätys kaksinpelissä oli sija 59, vuodelta 1993. Nelinpelissä Laineen ranking-ennätys on 64 vuodelta 2006.

Emma WTA-kiertueella pelatessaan pelasi luonnollisesti myös Grand Slam -kilpailuissa. Laineen parhaat Grand Slam -saavutukset ovat pääsarjan toinen kierros Australian, Ranskan ja Yhdysvaltain avoimissa tennisturnauksissa vuodelta 2006. Yhdysvaltain avointen toisella kierroksella Laine pelasi myös vuonna 2005.

Tällä hetkellä Emma on edelleen mukana tenniksen parissa ja työskentelee valmennuksen parissa HVS-Tenniksessä ja Tennisliitossa.

Kommentointi tähän uutiseen on suljettu