Pekka Mäkelä: ”On mahdollista, että joskus tulevaisuudessa HPP Open on vieläkin suurempi.”

Julkaistu 22.9.2023 kategoriassa HPP Open 2023
JaaFacebook logoTweet in Twitter

HPP Open kokoaa jälleen huipputennispelaajia Talin tenniskeskukseen. HVS:n pitkäaikaisen toimitusjohtajan, Pekka Mäkelän, haastattelu.

Marraskuu ja Talin tenniskeskus merkitty jo kalenteriin?

Syksyn odotetuin pääkaupunkiseudun huipputennistapahtuma, HPP Open, järjestetään jälleen Suomen ja Euroopan suurimmassa sisätenniskeskuksessa, Talin tenniskeskuksessa, marraskuussa 2023.

Suomen parhaimmat tennisammattilaiset mukana

Mukana menossa kaikki Suomen tämän hetken parhaimmat miestennistähdet: Ruusuvuori, Virtanen, Kaukovaara, Niklas-Salminen ja mahdollisuuksien mukaan myös tuore US Open mixtyn Grand Slam- voittaja, Harri Heliövaara.

Turnaus ollut jo vuodesta 2001 alkaen haastajatason ammattilaisturnaus

Turnaus kantaa jälleen tänä vuonna pääsponsorinsa, HPP:n, nimeä.

Talin Tenniskeskuksessa järjestettävä miesten ammattilaisturnaus tunnettiin aiemmin IPP Openina entisen pääsponsorinsa mukaan. Kilpailu itsessään on järjestetty jo vuodesta 2001 alkaen haastajatason turnauksena.

Talin turnauksen historian ensimmäinen turnausvoittaja oli ”Tapsa” Nurminen

Ennen suurempaa turnausluokkaa, kyseinen turnaus pelattiin pienempänä future tason kilpailuna IPP Openin nimeä kantaen Talin Tenniskeskuksessa ensimmäisen kerran vuonna 2000. Ensimmäiseksi kilpailun voittajaksi nousi HVS:n nykyinen valmentaja ja Taivallahden kahvion pitäjä, (entinen ATP- 212 kaksinpeli ja ATP-262 nelinpeli) pelaaja, Tapio ”Tapsa” Nurminen.

Jarkko Nieminen, Henri Kontinen, Emil Ruusuvuori ovat Talin turnauksen voittajia

”Tapsan” jälkeen turnauksessa on nähty mukana Suomen ja maailman parhaita tennispelaajia, mm. kaikkien aikojen miestennispelaajamme, Jarkko Nieminen (paras ATP-13 kaksinpeli), voitti kilpaurallaan turnauksen kaksinpelimestaruuden kaksi kertaa (2002 ja 2013). Myös Suomen Henri Kontinen (paras ATP-1 nelinpeli) on voittanut turnauksen nelinpelin yhdessä Jarkko Niemisen kanssa (2013 ja 2014). Toistaiseksi tuorein turnauksen miesten kaksinpelin voittaja on supertähtemme, Emil Ruusuvuori. Ruusuvuori voitti turnauksen vuonna 2019 ja tavoittelee tänäkin vuonna mestaruutta.

Serbian supertähti, Novak Djokovic, pelasi uransa alkutaipaleella Talin ammattilaistennisturnauksen

Huippuja Talin Tenniskeskuksessa järjestettävässä ammattilaisturnauksessa on totisesti nähty. Juuri US Openin Grand Slamin miesten kaksinpelin voittanut, maailmanlistan ykköspelaaja ja maailman kaikkien aikojen paras tennispelaaja, 24- kertainen Grand Slam- voittaja, Novak Djokovic, pelasi Talin turnauksessa vuonna 2004 häviten silloin jo turnauksen pääsarjan toisella kierroksella suoraan kahdessa erässä. Ura onkin sen jälkeen lähtenyt sellaiseen nosteeseen, jolle loppua ei näy.

HPP Open on suosittu suomalaisten tennispelaajien keskuudessa

HVS:n pitkäaikaisen toimitusjohtajan, Pekka Mäkelän, mukaan turnaus on suosittu vuodesta toiseen suomalaisten huippuammattilaisten keskuudessa. Pekan mukaan parhaimmat ammattilaisemme osallistuvat turnaukseen mukaan aina mahdollisuuksien mukaan. Nytkin kaikki parhaimmat miespelaajamme ovat ilmoittaneet aikovansa osallistua tämän vuoden turnaukseen. Ainut kysymysmerkki on nelinpelispesialistimme Harri Heliövaara. Heliövaara osallistuu, mikäli ei pääse osallistumaan vuoden lopulla järjestettävään parhaiden pelaajien kutsukilpailuun, joka pelataan tuttuun tapaan Milanossa harmittavasti yhtä aikaa HPP Openin kanssa.

Villit kortit käytössä

Suomalaisille pelaajillemme on tarjolla myös kilpailun järjestäjien tarjoamia villejä kortteja, mikäli pääsy pääsarjaan tai karsintaan ei muuten ole mahdollista kovien ranking sijoitusten johdosta. Karsintasarjan villeistä korteista järjestetään ns. sisäinen karsintakilpailu, jossa parhaiten menestyneet pelaajat, saavat itselleen villit kortit karsintaan. Villit kortit ovat haluttuja myös muualla. Jonkin verran tehdään vaihdoksia villeistä korteista muihin maihin. Nytkin on oletettavaa Mäkelän mukaan, että villikorttivaihdos tehdään mm. Viron kanssa yhteistyössä.

Suomen Tennisliitto mukana järjestelyissä ja tukemassa turnausta

Tennisliitto on nyt mukana turnauksen järjestelyissä, ja on samalla myös yksi turnauksen merkittävistä taloudellisista tukijoista. Aina näin ei kuitenkaan ole ollut.

Turnauksen mahdollistavat tukijat, sponsorit ja vapaaehtoiset

Turnaus vaatii paljon osaamista ja niin taloudellisia kuin muitakin resursseja sekä vapaaehtoisia talkootyöläisiä. Nykyään turnauksen parissa työskentelee vakituisesti 4-5 työntekijää ja turnauksen valmistelut aloitetaan aina noin vuosi ennen turnauksen järjestämistä. Tämä jo siitäkin syystä, että turnauksen järjestelyoikeutta täytyy hakea kansainväliseltä tennisliitolta hyvissä ajoin. Aina vakituisia työntekijöitä, ei ole ollut näinkään paljon, vaan vuodesta 1992 asti HVS:n toimitusjohtajana toiminut Pekka, kertoo itse soitelleen turnauksen alkuaikoina turnaukselle kaikki sponsorit ja hoitaneensa muut merkittävät järjestelyt.

Nykyään turnauksen parissa toimii vakituisten työntekijöiden lisäksi aina vuosittain noin 200-300 henkilöä yhteensä kun kaikki vapaaehtoiset huomioidaan. Vapaaehtoisia tarvitaan pallopojiksi ja -tytöiksi, linjatuomareiksi, lipunmyyjiksi, ja muiksi järjestelijöiksi ja toimitsijoiksi.

Yhteistyökumppaneille ja yleisölle omaa ohjelmaa turnauksen aikana

Sponsoreille järjestetään turnausviikon aikana monenlaista ohjelmaa mm. Business Tennistapahtuma. Monet sponsoreista ovat Pekan mukaan vanhoja tuttuja, jotka itsekin harrastavat aktiivisesti tennistä ja/tai ovat aktiivisesti toiminnassa mukana. Tälläkin hetkellä Pekka vetää muutaman kerran viikossa HVS:n kumppaneille tennisvalmennusta.

Kaikenlaista kivaa ohjelmaa on luonnollisesti tiedossa myös muulle turnauksen yleisölle viikon aikana.

Naisten ammattilaisturnaus on mahdollinen tulevina vuosina Talin Tenniskeskuksessa

Naisten ammattilaisturnauksen järjestäminen pidetään mielessä eikä naisia ole unohdettu. On tarkoitus, että joskus tulevaisuudessa naisten turnaus järjestetään jälleen, mutta ajankohdaksi halutaan jokin muu ajankohta kuin miesten turnauksen ajankohta. Pekan mukaan jo pelkästään heillä HVS:ssä on hyviä ammattilaispelaajia kuten nuoret Suomen tämänhetkiset parhaat, naisemme Anastasia Kulikova (WTA-193 parhaimmillaan kaksinpeli, vuonna 2022) ja Laura Hietaranta (WTA-495 parhaimmillaan nyt), jotka tälläkin hetkellä nostattavat rankingiaan ammattilaisturnauksissa maailmalla. Tällä hetkellä miesten turnaus vie kuitenkin kaikki resurssit.

Talin tenniskeskus jatkaa kasvuaan ja toimintaa kaikille löytyy vauvasta vaariin

HVS ja Talin ja Taivallahden Tenniskeskuksien toiminta on kasvanut ja kehittynyt vuosien aikana valtavasti. Kentät ovat todella kovassa käytössä lähes koko ajan ja Talin tenniskeskusta tullaan lähivuosina laajentamaan edelleen neljällä uudella sisätenniskentällä. Toimintaa tenniskeskuksissa on kaikille ja kaiken ikäisille. Pekan mukaan nuorimmat tenniskentillä ja toiminnassa mukana olevat ovat n. vuoden vanhoja ja vanhimmat lähes satavuotiaita.  Innovatiivisuutta ja oppeja haetaan jatkuvasti hyödyntämällä mm. tennisoppeja maailmalta ja kouluttamalla siten henkilökuntaa entistä paremmiksi valmennuksessa.

Pekkaa ”Mäksää” ei saa vapaa-ajallakaan pois tenniskentiltä

Oma kilpaura Pekalla päättyi hänen sanojensa mukaan kymmenen vuotta sitten. Kentällä pelaamassa hän käy silti useasti viikoittain ja valmennustakin viikkoihin mahtuu lähes 10 tuntia muiden töiden ohella. Nyt Pekan nuoret aikuiset tyttäretkin ovat innostuneet tenniksestä ja houkuttelevat Pekan viikonloppuisin pelikentille. Tennis on siis Pekallakin hyvin merkittävässä osassa elämässä edelleen.

Tule ihmeessä paikanpäälle seuraamaan huipputennistä HPP Openiin!

Pekan mukaan Taliin kannattaa kaikkien ehdottomasti tulla katsomaan huipputennistä. Nimenomaan sen vuoksi, koska huipputennis on niin paljon hienompaa ja näyttävämpää katseltavaa livenä ja luonnossa kuin television välityksellä. Pelaajien lyöntien kovuus ja taidokkuus yllättävät. Pelejä ja pelaajia katselemalla oppii itsekin hyvin lajin tekniikkaa, taktiikkaa ja hienouksia. Pelaajahaastattelut kiinnostavat monia huipputenniksen ystäviä. Turnauksessa on totuttuun tapaan myös paljon muuta ohjelmaa koko perheelle koko viikon ajan. Turnaus on koko HVS:n vuoden kohokohta ehdottomasti ja kannattaa tulla nauttimaan tapahtumista ja otteluista aina koko päivän ajaksi!

Miesten ammattilaisturnauksen arvoa voidaan kasvattaa tulevaisuudessa?

HPP Open on tällä hetkellä Suomen suurin tenniksen ammattilaisturnaus. On mahdollista, että joskus tulevaisuudessa järjestettävä ammattilaisturnaus on vieläkin suurempi. Kansainvälinen tennisliitto haluaa ja toivoo, että jokaisessa maanosassa järjestettäisiin ammattilaisturnauksia, joten Venäjän nykytilanteen takia onkin mahdollista, että kilpailulisenssit saadaankin Suomeen Venäjän sijaan, kun Venäjällä ei sodan vuoksi ammattilaistennisturnauksia saa järjestää. Tämä ATP 250 kilpailun järjestäminen on kuitenkin vielä suunnitteluvaiheessa.

Kommentointi tähän uutiseen on suljettu