IPP Openista HPP Openiin – Hanna Rajewski: muistoja Talin ammattilaisturnausten parista

Julkaistu 28.9.2023 kategoriassa HPP Open 2023
JaaFacebook logoTweet in Twitter

IPP Openista HPP Openiin – Hanna Rajewski: muistoja Talin ammattilaisturnausten parista

Mikä sinut ajoi tenniksen pariin? Ja milloin?

”Aloitin tenniksen yhdeksänvuotiaana Hedmanin tenniskoulussa. Olin käynyt Vuokatissa kesäleirillä ja siellä ystäväni kanssa innostuimme kokeilemaan.”

Miten päädyit Helsingin turnaukseen vapaaehtoiseksi? (Olen kuullut huhuja, että sinut olisi bongattu Tampereen tennisturnauksen vapaaehtoisista Helsingin turnaukseen?)

”Noh, olin kyllä Tampereella linjatuomarina, mutta en varmastikaan siinä hommassa niin kummoinen, että olisi ihan ”bongattu”. Olin lapsena pallopoikana ja sen jälkeen monena vuotena linjatuomarina esim. Davis Cupeissa. Styylasin nuorena yhden Steven kanssa, joka pelasi ammattilaisena. Minua taidettiin pyytää turnausjärjestelyihin (Player service) mukaan, koska arveltiin, että hänen kisareissujensa kautta olin nähnyt vähän, miten pelaajapalveluita oli muualla järjestetty.”

Olet tehnyt paljon vapaaehtoisena töitä Helsingin Talin tenniskeskuksessa järjestettävissä ammattilaisturnauksissa aina IPP Openista alkaen? Mitä kaikkia tehtäviä sinulle on turnauksissa kuulunut?

”Olin mukana IPP Openissa alusta alkaen, en muista oliko samalla nimellä, mutta ennen HVS:ää Challenger-kisan järjesti Tennisliitto ja Hedman kerran. Sitten HVS:n aikana aloin toimia vähän niin kuin Mäkelän Pekan apulaisena. Turnausta ennen osallistuin jonkin verran, neuvottelin sopimushintoja esimerkiksi hotellin kanssa ja tein varauksia. Yhdessä Elina Auvisen kanssa valitsimme kisa-asuja ja järjestelimme henkilökunnalle ja pelaajille pieniä kemuja keskustan baareihin ja tiimien vetäjille reissua Stockholm Openiin.”

”Itse kisaviikot olivat superhektisiä, kotona käytiin vain nukkumassa. Vastasin pelaajapalveluista. Siihen kuuluu majoitukset, kuljetukset, players lounge, treenikentät ja pallot jne., ja meidän tiskimme oli sellainen turnauksen hermokeskus, josta käsin pyrittiin auttamaan sitten pelaajien lisäksi kaikkia turnauksen eri toimintoja. IPP Openin aikana ei ollut esimerkiksi elektronisia nimitauluja kentillä vaan jokaiseen matsiin väsättiin käsin paperista nimikyltit, nettikään ei silloin ollut vielä kännykässä, joten oli ihan valtavasti puuhaa, tiedotettavaa ja puheluja vastattavana. Hoidin myös mm kenttäkuulutuksia ja palkintojenjakoja.”

Mistä tehtävistä olet eniten pitänyt?

”No rakastin ihan yli kaiken tuota yllä mainittua turnauksen järjestelyä. IPP Openhan loppui silloin kun sponsori joutui talouspakotteiden kohteeksi muistaakseni 2014. Sitten sain itse toisen lapseni enkä pystynyt irrottautumaan enää sitä seuranneisiin turnauksiin.”

Mikä vapaaehtoisena toimimisena on ollut kaikkein parasta?

”Ehdottomasti ihmiset. Ensinnäkin Pekka, hänen kanssaan oli niin ihanaa työskennellä. Hän osaa antaa vastuuta muille ja saa aina kaiken lutviutumaan ja on tietysti superhyvää seuraa. Olen saanut tutustunut valtavan mukaviin eri-ikäisiin ihmisiin ja ollut hirveän paljon naurua ja hauskoja hetkiä.”

Onko sinulle jäänyt joitain erityisiä mukavia muistoja Helsingin ammattilaisturnauksista? Minkälaisia?

”No hirveästi hauskoja hetkiä, mutta toki mieleen on jäänyt ne kerrat, kun Jarkko Nieminen oli mukana ja menestyikin. Yhtäkkiä oli katsomo täysi ja tunnelma ihan huikea. Rehellisyyden nimissä, aika tyhjille katsomoillehan turnausta muuten järjestettiin. Vaikka olisi ollut ATP-ranking sadan pinnassa niin ei ottelut sillä tavalla yleisöä kiinnostaneet. Nyt onkin hienoa, kun HPP Openissa on järjestetty niin paljon kaikkea oheisjuttua, tapahtuma on kokonaisuudessaan paljon viihdyttävämpi kuin mitä IPP Open aikoina pystyimme resursseillamme tekemään.”

Jääkö vapaaehtoisena aikaa riittävästi myös seurata huippujen otteita pelikentillä?

”Noina IPP-Open vuosina työtehtäväni olivat niin moninaiset, että en kerennyt kyllä katsoa varmaan yhtäkään matsia kokonaan. Sanoisin, että jos on ottanut jonkin työvuoron turnauksessa hoidettavakseen, niin ei siinä kyllä oikein samalla voi otteluita katsoa, mutta tauoilla varmasti ja välipäivinä.”

Onko sinulla ollut joku suosikkipelaaja/suosikkipelaajia turnauksen historiassa, joka erityisesti on jäänyt mieleen? Tai joku huippuottelu?

”Moni pelaaja kävi IPP Openissa todella monena vuotena ja tuli vähän niin kuin ”kantikseksi”. Kehtaakohan mainita nimeltä? No esimerkiksi olympiavoittaja Marc Rosset jäi kyllä mieleen kun siirtelimme häntä Mikko Saarisen vetämän kuljetustiimin kanssa hotellista toiseen, kun mikään ei ollut oikein sopiva. On ollut paljon kamalan mukavia tyyppejä, ruotsalainen Andreas Siljeström esimerkiksi oli yksi koko henkilökunnan suosikeista, superiloinen ja ystävällinen kaikille. Yksi valmentaja toi minulle useana vuotena aidon Sacher-kakun tuliaisiksi. Kyllä tuollaiset eleet jäävät mieleen.”

Mikä turnausviikossa on kaikkein parasta?

”Työssäkäyville se on todellista mindfulnessia, ajatukset ovat kokonaan pois omista duunikuvioista. On mukavaa olla yhdessä toteuttamassa hienoa tapahtumaa.”

Onko vapaaehtoisille jotain erikoisohjelmaa tiedossa viikon aikana tai sitä ennen?

”En osaa sanoa nyt HPP Openista, mutta uskoisin kyllä, että jotain kivaa on luvassa.”

Oletko oppinut jotain erityistä vapaaehtoisena toimiessasi, jota voit hyödyntää muussa elämässä?

”En ehkä ihan noin osaa sanoa, mutta onhan se aina avartavaa, kun toimii eri-ikäisten ja tyyppisten ihmisten kanssa. IPP Open aikoina oli välillä vähän haastaviakin tilanteita. Joskus jollain pelaajalla kärähti käämi tuomariin oikein pahasti, hotellihuoneita saattoi puuttua jne. Näitä piti yrittää ratkoa rauhallisesti ja hymyssä suin. Kuten elämässä yleensäkin.”

Mikä on suhteesi tennikseen tällä hetkellä?

”Pelaan HVS:n aikuisvalmennuksessa huippukivassa ryhmässä Henrik Tiittosen johdolla. Innostuin aikuisena pelaamaan pitkän tauon jälkeen säännöllisesti ja nuo treenit ovat ihan viikon parhaita hetkiä. Yritän käydä myös HVS nelinpeli-illoissa, joita ihana Jermo isännöi.”

Kuinka paljon itse vietät pelikentillä viikoittain aikaasi?

”1-2 tuntia.”

Nähdäänkö sinut jälleen HPP Openissa jossain roolissa tänäkin vuonna?

”Olen ilmoittautunut vapaaehtoiseksi, jos mahdun mukaan, niin saan varmaan työvuoroja pelaajapalveluissa.”

Mitä haluaisit sanoa niille, jotka miettivät, että pitäisiköhän heidän tulla Talin ammattilaisturnaukseen vapaaehtoiseksi tänä vuonna?

”No tottahan toki kannattaa! Tämän tason tennistä ei suomessa usein näe, tutustut kivoihin tyyppeihin ja pääset mukavaan tenniskuplaan hetkeksi!”

Kuvassa Hanna yhdessä fysioterapeutti Tytti Nuoramon kanssa

 

Kommentointi tähän uutiseen on suljettu