Missä menette, Talin ammattilaisturnaukset edelliset voittajat?

Julkaistu 18.10.2023 kategoriassa HPP Open 2023
JaaFacebook logoTweet in Twitter

Lue kahden edellisen Talin ammattilaisturnauksen Tali ja HPP Openin voittaneen Leandro Riedin ja Alex Molcanin tilanteista

Ruusuvuoren voitettua kotiyleisön mieliksi vuonna 2019 Talin ammattilaisturnaus IPP Open, jäi se historian toistaiseksi viimeiseksi IPP Openiksi. Vuonna 2020 turnausta ei pelattu koronan vuoksi laisinkaan. Vuonna 2021 turnaus kantoi Tali Open -nimeä ja nyt vuodesta 2022 lähtien HPP Open -nimeä pääsponsorinsa mukaan.

Vuonna 2021 pelattiin Tali Open

Tali Openin voittajaksi vuonna 2021 nousi nuori, nyt 25-vuotias, Slovakian ykköspelaaja, Alex Molcan.

Molcanin tie huipulle lähti nousukiitoon turnauksen jälkeen ja Tali Openin voitettuaan hän rikkoi ensi kertaa urallaan sadan pelaajan maagisen ranking-rajan. Turnausvoitto varmisti Molcanin ATP-sijan kaksinpelissä 87 vuoden 2021 päätösrankingissa.

Talin ammattilaisturnaukseen tulleessaan Molcan oli jo pelikentillä ”vanha kettu”, nuoresta iästä huolimatta. Debyyttinsä ATP-kisoihin vasenkätinen slovakki teki vuoden 2021 tammikuussa Turkissa. Turkissa matka karsintojen kautta päättyi pääsarjan ensimmäiselle kierrokselle. Tuolloin hänen rankinginsa oli 300 puolella. Toukokuussa 2021 ATP- kisoissa Serbiassa, Molcan eteni aina uransa ensimmäiseen ATP-kilpailun kaksinpelin finaaliin asti. Loppuottelussa tappio tuli häviten nykyiselle maailmanlistan ykkösmiehelle, 24-kertaiselle Grand Slam- voittajalle, Serbian Novak Djokovicille.

Grand Slam -debyytti osui Molcanille samalle vuodelle (2021) kuin ensimmäiset ATP- tason ammattilaisturnaukset. Jo heti ensimmäisessä Grand Slam -turnauksessaan, US Openissa, Molcan pelasi itsensä aina pääsarjan kolmannelle kierrokselle, läpäistyään ensin turnauksen karsinnat.

Mitenkään yllätyksetöntä ei ollut Molcanin menestys Tali Openissa 2021. Ainakin kun hänen pelihistoriaansa katselee.

Slovakki oli lupaava pelaaja jo nuorena ennen siirtymistään ammattilaiskentille. Tuolloin Molcan pelasi parhaana saavutuksenaan Australian avointen poikien sarjan nelinpelin loppuottelu, vuonna 2015.

Tali Openin jälkeenkin slovakin pelit ovat kulkeneet mainiosti. Siitä osoituksena on, että hän on parhaimmillaan ollut ATP-rankingissa kaksinpelissä jo sijalla 38, toukokuussa 2022.

Matkalla menestykseen Molcan on voittanut monia hyviä päänahkoja. Yksi heistä on Kanadan supertähti Felix Auger-Aliassime. Auger-Aliassime oli tuolloin miesten ATP-kaksinpelirankingissa 10 parhaan pelaajan joukossa. Tuo voitto oli Molcanin ensimmäinen top 10 -pelaajan voitto. Tuon jälkeen kentille häviävinä osapuolina tunnetuista tenniksen supertähdistä on jäänyt mm. Ranskan Jo-Wilfried Tsonga, Karen Khachanov, Kreikan Tsefanos Tsitsipas sekä Australian Alex Minaur.

Urallaan Molcan on tienannut jo lähemmäs 2 miljoonaa dollaria.

Nyt laskua ja takapakkia on hiukan tullut rankingin suhteen ja sijoitus on nyt 113 ATP-listalla.

Paras saavutus Grand Slam -turnauksissa kaksinpelissä on toistaiseksi pääsarjan kolmas kierros.

HPP Openin karsinnasta nousi turnauksen 2022 yllätysvoittaja

Sveitsin nuori, nyt 21-vuotias, Leandro Riedi tuli ja voitti HPP Open turnauksen kaksinpelin Talin tenniskeskuksessa viime vuonna kaikkien muiden ammattilaispelaajien nenän edestä.

Ikimuistoisen ja hiukan harvinaisemman sveitsiläisen voitosta tekee se tosiasia, että Riendi voitti koko sarjan tullen turnaukseen mukaan karsintojen kautta.

Ihan puskista sveitsiläisen hyvä menestys turnauksessa ei kuitenkaan tullut.

Jo junioriaikana Riedi oli erittäin lupaava tennispelaaja. Hänen paras saavutuksensa junioreissa on ITF-ranking (yhdistetty kaksinpeli ja nelinpeli) sija kuusi vuonna 2020. Kyseisenä vuonna Riedi voitti Australian avointen poikien sarjan nelinpelin.

Riedi oli siis kyllä tehnyt nopeaa nousua rankingissa maailmanlistalla jo ennen HPP Openia. Ensimmäisen kerran sveitsiläinen sai ATP-rankingin vuonna 2020 ja sen jälkeen nousu on ollut nopeaa. Vielä maaliskuussa 2022 Riedi löytyi kaksinpelistä sijalta 695 ja HPP Openin turnauksen alkuaikoina ranking oli lähes 300.

ATP-kisoihin debyytin hän teki jo vuonna 2021, saaden silloin villin kortin kotimaansa miesten ATP-ammattilaisturnaukseen hyvien esityksiensä ITF-tourilla. Tällöin pelit päätyivät kuitenkin ensimmäiselle kierroksella.

Tennisura on ollut arvattavasti myös HPP Openin jälkeen kovassa nosteessa. Toistaiseksi korkeimman ATP-rankingin kaksinpelissä Riedi saavutti maaliskuussa 2023. Tuolloin hän löytyi sijalta 126. Tällä hetkellä ATP-ranking on 154.

Yhtään isoa ATP-tason turnausta hän ei ole vielä kuitenkaan voittanut tai päässyt loppuotteluun.

Grand Slamien pääsarja ei myöskään ole vielä auennut nuorelle sveitsiläiselle.

Parhaimmillaan hän on pelannut itsensä karsintojen kolmannelle eli viimeiselle kierrokselle kaksinpelissä Grand Slameissa, Australian avoimissa, tänä vuonna.

Melko hyvin hän on kuitenkin pelannut viime aikoina, mm. Davis Cupissa tuloksena oli tiukka kolmieräinen tappio entiselle maailmanlistan ykkösnimellä Iso-Britannian Andy Murraylle. Murrayhan on pelannut loukkaantumisten ja pitkän tauon jälkeen jo todella hyvin. Peli näyttää jopa aiempaa paremmaltakin. Nyt Murray löytyy sijalta 41 ATP-rankingin kaksinpelilistalta.

Hopman Cupissa puolestaan kaatui Tanskan superjättilupaus, nuori, 20-vuotias, Holger Rune, joka oli tuolloin sijalla peräti kuusi ATP-kaksinpelilistalla.

Palkintorahaa tähän mennessä Riedi on tienannut lähemmäs 200 000 dollaria.

Täytyy muistaa, että sveitsiläinen on yhä kovin nuori. Hän täytti nyt tammikuussa vasta 21-vuotta. On hyvinkin mahdollista, että tulevaisuuden suuret näytöt ovat vasta edessäpäin.

Kommentointi tähän uutiseen on suljettu